Belgesiz Ev Satışı Yapılamayacak

Ticaret Bakanlığı ile emlakçılar arasında devam edegelen düzenlemelerin ardından “Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği” içerisinde değişiklik yapılması kararı alındı. Buna göre artık belgesiz ev satışı yapılmasının önüne geçilecek. İnternet üzerinden gerçekleştirilen ev satışlarının tamamı yasak hale gelecek. “Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi” sahibi olmayan kişilerin satıcı olarak işlemler başlatmasının da önüne geçilecek.

Yıl Sonuna Kadar Yeterlilik Sağlamayan Emlakçılar Kapanıyor

2018 yılının haziran ayında yayınlanan düzenlemede eksikliklerin tespit edilmesi üzerine çalışmalar tekrar başlatıldı. Bunun sonucunda ise Ankara ve İstanbul’da emlakçı odalarının istekleri doğrultusunda çalışmalar yapılarak karara bağlandı. 5 Temmuz Cuma ve 8 Temmuz Pazartesi günleri yapılan çalıştayların ardından işleyişe dair tüm hususlar netlik kazandı. Emlakçılar için mesleki yeterlilik belgesi şart olurken aynı zamanda kişinin en az lise mezunu olmasına da karar verildi. Buna göre gerekli belgelerin bakanlık aracılığıyla alınabilmesi için 5 Aralık 2019 gününe kadar süre verildi. Bu süre zarfında yeterlilikleri sağlamayan emlakçıların iş yerleri kapatılacak. Hali hazırda sektör içi faaliyette bulunan tüm emlakçılar için aynı standartlar geçerli olurken belgesiz çalışma durumlarında ise 25 TL para cezası uygulanacak.

İnternet Sitelerinde Belgesiz Ev Satışı İlan Olmayacak

Başlıca bilinen internet sitelerinde ise belgesiz ev satışı yapılmamasına yönelik değişikliklerde yakın zamanda açıklanacak. Buna göre “Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi” olmayan kişilerin internet sitelerinde ev satış ilanı verebilmeleri de söz konusu olmayacak. Bununla birlikte sosyal medya hesapları içinde satış ilanlara dair sınırlama getirilebileceği gelen haberler arasında.