İnşaatı Yarım Bırakma Tarih Olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın en önemli projelerinden olan tüm yurtta uygulanan kentsel dönüşüm projeleri ile ilgili en önemli sorun inşaatı yarım bırakma olmasıydı. Gerek anlaşmazlıkların çıkması gerek inşaat şirketlerinin maddi anlamda sıkıntılarla karşılaşmasından ötürü inşaatların yarım kaldığı görülüyordu. Bu durumdan dolayı vatandaşların büyük bir mağduriyet yaşaması söz konusuydu. Son çıkan yönetmelikle birlikte böyle bir durumun olmasının da önüne geçildi. Buna göre inşaata başlayacak firmaların tamamlama sigortası zorunluluğuna sahip olma şartı getirildi. Bunun dışında teminat durumu da getirilebilecek. Peki, süreç nasıl işleyecek?

Teminatlar Vatandaşların Sigortası

Kentsel Dönüşüm projeleriyle ilgili müteahhitlere getirilen zorunluluklarla vatandaşların mağdur olmasının önüne geçilecek. Bakanlık ya da bölge idare makamına verilmesi gereken teminatlarda inşaatların metrekaresine göre hesap edilecek. İnşaata göre belirli bir teminat verilirken işi bitirme garantisi de alınacak. Böylelikle inşaat şirketlerinin kentsel dönüşüm projeleri tamamlanmadan işten çıkmaları ya da süreçleri sonlandırmaları mümkün olmayacak. 50 bin metrekareye olan inşaatlarda maliyet bedelinin %10’u teminat olarak ilgili resmi kuruluşa verilecek. Metrekarenin büyümesi durumunda ise oran 8 ve 6 olarak azalacak.

İnşaatı Yarım Bırakma Durumunda Teminatı Alamayacak

Müteahhit tarafından inşaatı yarım bırakma halinde ise teminat yeni başlayacak müteahhide verilecek. Böylelikle kentsel dönüşüm projesinin ortada bırakılması gibi bir durum söz konusu olmayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum tarafından daha önce açıklanan bu işleyişle vatandaşların mağduriyetlerinin tamamı da giderilmiş olacak. Hiçbir korku ve tereddüt olmaksızın müteahhitlere kentsel dönüşüm için onay verilebilecek. Sorunsuz bir şekilde inşaatları tamamlayan müteahhitlerin satış için izin alması da kolaylaşacak.